De twee transitienetwerken DuWoBo en Plan C slaan de handen in mekaar en organiseren op 18 juni samen de workshop ‘De bouwsector staat tot uw dienst’. Aanleiding om ook in Vlaanderen eens na te gaan hoe product-dienstsystemen, waar Plan C een heel jaar rond werkt, kunnen worden aangewend in de woon- en bouwsector. Hoe kunnen we, aanvullend op duurzaam bouwen, renoveren en cradle-to-cradle design, product-dienstsystemen ontwikkelen die duurzaam zijn?
Plan C werkt in 2013 een jaar lang rond product-dienstsystemen omdat ze het potentieel hebben om het materialenverbruik te verduurzamen. Bij een product-dienst systeem wordt het nut van een product en de toegankelijkheid ervan boven het bezit geplaatst. De focus ligt m.a.w. op de functionaliteit en niet op eigendom van een goed. Typisch behelst dit het tegen het licht houden van het geldende businessmodel of werksysteem. Eén van de bekendste pleitbezorgers van een dergelijke duurzame paradigma-shift in de bouw is de in Nederland gevestigde Duitse architect Thomas Rau.
Licht, geen armaturen
“Bij RAU zijn wij alleen geïnteresseerd in voldoende verlichting in het kantoor, niet in het bezitten van de verlichtingsinstallatie. Vanaf nu betalen wij alleen voor de prestatie ‘verlichting’ en niet meer voor de toegepaste grondstoffen in de producten”, stelt Rau. EcoNation bewandelt met de ‘Lightcatcher’ lichtkoepels precies diezelfde piste en won daarmee al tal van internationale prijzen.
Groen leasen
Voor bedrijven die kantoren huren, is groen leasen een interessante eerste opstap om zich op die wijze te organiseren. Hierbij kan de huurder bijvoorbeeld een vast maandelijks bedrag aan de verhuurder betalen voor energie, water, warmte, licht en materialen. De verhuurder op zijn beurt kan dit vast bedrag investeren in energiezuinige producten om zo de energievraag van het kantoor te drukken. Op die manier is de huurder steeds zeker van de totale kost én kan de verhuurder een hogere opbrengst genereren met de verhuur. De incentive tot meer duurzaamheid komt op deze manier expliciet bij de verhuurder te liggen, die tegelijk beschikt over de mogelijkheden en middelen om tot actie over te gaan.
Inrichting
Eens het kantoor is gehuurd, moet het ook ingericht worden en ook hier bestaan interessante nieuwe product-dienstsystemen voor. Zo herstelt en verhuurt Nearly New Office Facilities bijvoorbeeld oude en reeds gebruikte kantoorinfrastructuur. De meubels blijven in eigendom van NNOF, waardoor ze nadien, als ze vervangen worden, snel uiteen gehaald en hersteld kunnen worden.
Ook tapijtenfabrikant DESSO werkt voor hun cradle-to-cradle tapijt met een product-dienstcombinatie. Tapijttegels kunnen gehuurd in plaats van gekocht worden, en extra diensten zoals vervanging van bepaalde tegels, onderhoud, verandering van kleur in een kantoor,… kunnen zo aangeboden worden.
18 juni: De bouwsector staat tot uw dienst
De workshop ‘de bouwsector staat tot uw dienst’, die op 18 juni doorgaat in Centrum Duurzaam Bouwen te Heusden-Zolder, heeft tot doel om in een beperkte groep de mogelijkheden en opportuniteiten van product-dienstsystemen in de bouwsector te verkennen.
In het najaar voorzien DuWoBo en Plan C in een vervolgtraject waarbij het de bedoeling is om te komen tot concrete en praktijkgerichte voorstellen van vernieuwende experimenten of projecten.
Meer info en inschrijven voor de workshop kan hier.
Het bericht De bouwsector staat tot uw dienst verscheen eerst op Plan C.